Data: 2023-08-20 16:03:01
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2023-08-20 o 14:36, Marcin Debowski pisze:
> On 2023-08-20, cef <c...@i...pl> wrote:
>> W dniu 2023-08-20 o 11:25, Marcin Debowski pisze:
>>> Co takiego jest w komercyjnych lodach, że są (dość) miekkie nawet w tych
>>> -20C?
>>
>> Mniej wody?
>
> A więcej czego? Jeśli tłuszczu to jakiego? Kombinuję od dłuższego czasu
> i za diabła nie mogę znaleźć sposobu. Lody mają świetną konsystencję do
> jakiś -10C, potem robi się kamień.
Więcej może tłuszczu jakiegoś?
Nie znam się dobrze na produkcji lodów. Mam co najwyżej doświadczenia
z zakupów i przechowywania. Jak kupisz lody jakiegoś miernego producenta,
to jest duża szansa, że będą się składały
głównie z wody i smaku i wtedy zamarzają na kamień - jak woda.
Jak są w nich owoce (choć to też w kilkudziesięciu procentach woda)
albo są śmietankowe, to już chyba ten tłuszcz nie pozwoli zamrozić tej masy
na kamień. A może faktycznie technologia mrożenia albo jakiś dodatek
E-cos tam.
Sprawdza się statystycznie - sorbety są dość twarde, lody śmietankowe
czy waniliowe
już nie.
|