Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce? Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?

« poprzedni post następny post »
Data: 2023-08-21 02:15:35
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki

On 2023-08-20, cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2023-08-20 o 14:36, Marcin Debowski pisze:
>> On 2023-08-20, cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2023-08-20 o 11:25, Marcin Debowski pisze:
>>>> Co takiego jest w komercyjnych lodach, że są (dość) miekkie nawet w tych
>>>> -20C?
>>>
>>> Mniej wody?
>>
>> A więcej czego? Jeśli tłuszczu to jakiego? Kombinuję od dłuższego czasu
>> i za diabła nie mogę znaleźć sposobu. Lody mają świetną konsystencję do
>> jakiś -10C, potem robi się kamień.
>
> Więcej może tłuszczu jakiegoś?

Nawet próbowałem z róznymi roślinnymi, np. słonecznikowy ma -17C, ale
dla rozsądnych ilości (bez wpływu na smak np.) nie pomagały.

> Nie znam się dobrze na produkcji lodów. Mam co najwyżej doświadczenia
> z zakupów i przechowywania. Jak kupisz lody jakiegoś miernego producenta,
> to jest duża szansa, że będą się składały
> głównie z wody i smaku i wtedy zamarzają na kamień - jak woda.
> Jak są w nich owoce (choć to też w kilkudziesięciu procentach woda)
> albo są śmietankowe, to już chyba ten tłuszcz nie pozwoli zamrozić tej masy
> na kamień. A może faktycznie technologia mrożenia albo jakiś dodatek
> E-cos tam.
> Sprawdza się statystycznie - sorbety są dość twarde, lody śmietankowe
> czy waniliowe
> już nie.

No własnie z mojego doświadczenia nie do końca. Sorbety zdecydowanie
mogą być miękkie (niekamienne) w -20C. Kup np. dojrzałe mango i zmiksuj.
Dojrzałe czereśnie również. Nawet truskawki, jesli dojrzałe, potrafią
być miękkie w takich teperaturach. To + patrząc po zachowaniu różnych
lodów z nieco wyższej półki, wydaje się, że istotnym czynnikiem jest
ilość cukru. Te wszystkie Ben&Jerry czy Haagendazy są nim przeładowane.
Z drugiej strony są lody z dość dolnej półki jak np. te:
https://shop.rewe.de/p/mondelez-oreo-ice-cream-480ml
/8515448

Bardzo miękkie nawet w tych -20C. Skład tak rozbudowany, że trudno się
czegoś chwycić, ale te dla odmiany są wyczuwalnie lekkie, więc obstawiam
napompowane powietrzem.

Tyle, że napowietrzenie trudno kontrolować, a cukru to bym najchętniej
nie dawał wcale. Przydałoby się jakies inne rozwiązanie.

--
Marcin

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.08 Jarosław Sokołowski
21.08 Marcin Debowski
21.08 Jarosław Sokołowski
21.08 Marcin Debowski
21.08 cef
21.08 Jarosław Sokołowski
21.08 M. Z.
21.08 M. Z.
22.08 Marcin Debowski
22.08 Marcin Debowski
22.08 Marcin Debowski
22.08 cef
22.08 Marcin Debowski
23.08 Jarosław Sokołowski
26.08 Marcin Debowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6