Data: 2023-08-20 15:37:45
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Marcin Debowski napisał:
>>> Co takiego jest w komercyjnych lodach, że są (dość) miekkie nawet
>>> w tych -20C?
>> Mniej wody?
>
> A więcej czego? Jeśli tłuszczu to jakiego? Kombinuję od dłuższego czasu
> i za diabła nie mogę znaleźć sposobu. Lody mają świetną konsystencję do
> jakiś -10C, potem robi się kamień.
Przy próbach zamrażaniu żywych komórek (krioprezerwacji) napotkano na
problem rozsadzania ich przez kryształy wody. Zosatł on rozwiązany przez
dodatek niewielkiej ilości gliceryny. Tak zabezpieczone komórki można
morozić w ciekłym azocie (prawie -200°C) i nic im od tego nie jest.
Zaguglałem -- da się kupić "glicerynę spożywczą". Może warto spróbować?
Jarek
--
Palikocie, Palikocie, zamrozimy cię w azocie.
|