Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce? Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?

« poprzedni post następny post »
Data: 2023-08-21 15:12:28
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pan Marcin Debowski napisał:

> Ja Cię naprawdę rozumiem, ale te liczby mimo wszystko pokazują pewien
> efekt. Skoro parę procent gliceryny ma praktycznie zerowy wpływ na
> temperaturę zamarzania wody, to jaki mechanizm miałby obniżyć
> temperaturę zamarzania o -10C?

Rozdzielanie mieszaniny pod wpływem obniżenia temperatury. W dawnych
wiekach w Polszcze tak wzmacniano miody pitne, bez destylacji. Na
tęgim mrozie woda w napiktku krystalizuje w postaci przestrzennej
struktury. Niasi praojce wyciągali toto z beczki, a zostawało w niej
samo dobre. Mnie się zdarza zostawić zimą na noc w bagażniku mapoje
w plastikowych butelkach. Obserwuję to zjawisko, lód jest taki jakiś
gabczasty, ale struktura zależy od rodzaju napoju (stąd moje badania
nad piwem z biedronki w plastikowej flaszce).

> To już prędzej uwierzę, że gliceryna będzie miałą wpływ ale nie
> na wodę, a na tłuszcze i ich zachowanie w niskich temperaturach.

Woda jest niesamowitą substancją, a jej mieszanki jeszcze bardziej.
Dymitr Mendelejew, zanim zajął się układaniem tabelek, napisał
doktorat na temt wódki. Zbadał, że najlepsze upakowanie cząsteczek
wody i etanolu występuje przy stężeniu 38% -- wtedy różnica objętości
(kontrakcja) roztworu i sumy składników jest największa. Rzecz jasna
taką właśnie wódkę należy pić, bo najlepiej mieści się w kieliszku.
Wielcy ludzie mają wielkie myśli.

> Ale myślę, że mimo tych wątpliwości warto spróbować

Tego bym się trzymał. W kuchni najbardziej cieszą eksperymenty.

>> Z kolei na tej grupie opisywałem swoje eksperymenty z wegańskim
>> piernikiem. Bez mleka i jajec. Za to z emulsją wodno-olejową.
>> W przypadku tych dwóch cieczy znanym emulgatorem jest kwaśny
>> węglan sodu -- i tak stosowany jako tzw. proszek do pieczenia.
>> Mieszanie tłuszczu z wodnym roztworem sody idzie bardzo dobrze,
>> co w przypadku piernika przyniosło oczekiwaną pulchność. Przy
>> kręceniu lodów można próbować skorzystać z tego doświadczenia.
>> Zasadowy odczyn sody powinien w kolejnych krokach zostać
>> zneutralizowany kwasami owocowymi.
>
> Oki, tego też spróbuje. Tu może być nawet ciekawy efekt z tą
> neutralizacją, która wygeneruje dwutlenek węgla. Dzięki.

Jak peerelowska oranżada w proszku. Albo jeszcze wcześniejsza,
robiona w domu, w Galicji zwana "bzitką".

Jarek

--
nechej to koňovi má větší hlavu
a velká hlava jak známo
rodí někdy velké myšlenky

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.08 M. Z.
21.08 M. Z.
22.08 Marcin Debowski
22.08 Marcin Debowski
22.08 Marcin Debowski
22.08 cef
22.08 Marcin Debowski
23.08 Jarosław Sokołowski
26.08 Marcin Debowski
26.08 Jarosław Sokołowski
27.08 Marcin Debowski
31.08 FEniks
31.08 FEniks
31.08 FEniks
04.09 J.F
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6