« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-30 09:40:45
Temat: ryż basmatijak dobrze ugotowac ryz basmati
mam jakies przykre doswiadczenia w tej materii
czekam na opinie
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-30 10:02:30
Temat: Re: ryż basmati
Użytkownik <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:c4bfat$olq$1@inews.gazeta.pl...
> jak dobrze ugotowac ryz basmati
> mam jakies przykre doswiadczenia w tej materii
> czekam na opinie
Ja zawsze gotuję w teflonowym rondelku, wtedy na pewno się nie przyklei.
Zalewam dwa i pół raza większą objętością wody i gotuję na malutkim ogniu,
dopóki nie wchłonie całej wody. Solę pod koniec. Potem wyłączam, daje mu
jeszcze chwilkę, żeby doszedł pod przykryciem i gotowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-30 10:34:47
Temat: Re: ryż basmati> Zalewam dwa i pół raza większą objętością wody
wrzacej wody, do mikrofali na 2-3 min. na max do zawrzenia, po czym 20 min na
180W.
Potem trzeba widelcem rozkruszyć.na koniec zamieszac widelcem.
Pozdrawiam Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-30 10:45:39
Temat: Re: ryż basmati
Użytkownik "Zora" <z...@g...pl> napisał w wiadomości
news:2c43.000007d4.40694d46@newsgate.onet.pl...
> > Zalewam dwa i pół raza większą objętością wody
>
> wrzacej wody, do mikrofali na 2-3 min. na max do zawrzenia, po czym 20 min
na
> 180W.
>
Po co tak długo? Mój tradycyjny sposób zajmuje ok 15 minut. Zalewam zimną
wodą.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-30 17:24:37
Temat: Re: ryż basmatiUżytkownik <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:c4bfat$olq$1@inews.gazeta.pl...
> jak dobrze ugotowac ryz basmati
Odmierzona ilosc ryzu podsamzyc na goracym oleju, np oliwie z oliwek, az
niekotre zairenka zrobia sie nawet lekko brazowe. Zalac gotujaca sie woda w
ilosci 2x wiekszej niz ryzu, czyli 1 szklanka ryzu= 2 szklanki wody.Posolic.
Gotowac na malutkim ofgniu ok. 20 minut , az wchlonie sie woda, a potem
potrzymac pod przykryciem jeszcze 15 minut, Wychodzi przepyszny i zawsze sie
udaje,nie wymaga specjalnego garnka.
Pozdrawiam Hafsa
--
moj adres:hafsa[małpa]poczta.onet.pl
strona domowa: www.hafsa.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-30 22:50:41
Temat: Re: ryż basmatiUżytkownik Hafsa napisał:
> Odmierzona ilosc ryzu podsamzyc na goracym oleju, np oliwie z oliwek, az
> niekotre zairenka zrobia sie nawet lekko brazowe. Zalac gotujaca sie woda w
> ilosci 2x wiekszej niz ryzu, czyli 1 szklanka ryzu= 2 szklanki wody.Posolic.
> Gotowac na malutkim ofgniu ok. 20 minut , az wchlonie sie woda, a potem
> potrzymac pod przykryciem jeszcze 15 minut, Wychodzi przepyszny i zawsze sie
> udaje,nie wymaga specjalnego garnka.
Jeszcze lepiej zamiast wody uzyc bulionu, a na kilka sekund przed jego
dolaniem do smazacego sie ryzu wsypac curry, albo kurkume z chilli, albo
sama ostra papryke i porzadnie zamieszac. Co kto lubi :)
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 08:57:28
Temat: Re: ryż basmati
Użytkownik "Hafsa" <a...@n...ma> napisał w wiadomości
news:c4caru$9k2$1@inews.gazeta.pl...
> Odmierzona ilosc ryzu podsamzyc na goracym oleju, np oliwie z oliwek, az
> niekotre zairenka zrobia sie nawet lekko brazowe.
> ^^^^^^^
>
No, brązowe to lekka przesada. W trakcie podsmażania wciąż mieszać, aż
ziarenka zrobią się matowo białe (przed smażeniem są takie jakby nieco
przezroczyste)
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |