Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia beza...nie potrafię

Grupy

Szukaj w grupach

 

beza...nie potrafię

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-14 18:10:25

Temat: beza...nie potrafię
Od: "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora

zachcialo mi się ciasta z bezą na wierzchu... jadłam takie.
Wszystko byłoby OK, ale beza nie jest chrupiąca tylko ciągnąca się...
podsuszona ale taka jakaś gumowata. Czy ktoś wie jak zrobić aby była
chupiąca ? U mnie w domu chłopcy lubią bezy i chciałam zrobić im
przyjemność.
Synów i tak mam wspaniałych, zjedliby nawet mój zakalec chwaląc go ale ....

pozdawia
Kalina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-14 18:12:58

Temat: Re: beza...nie potrafię
Od: "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aha, ja nie suszę piany w prodiżu (jak kilka postów niżej) tylko w
piekarniku i faktycznie w niższej temeraturze. Może to trzeba robić 2
godziny? Piana była sztywna, rwąca się..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-14 19:56:03

Temat: Re: beza...nie potrafi
Od: "gsk" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl> napisał w wiadomości
news:d8n6jv$jfr$1@opal.futuro.pl...
> zachcialo mi się ciasta z bezą na wierzchu... jadłam takie.
> Wszystko byłoby OK, ale beza nie jest chrupiąca tylko ciągnąca się...

Mnie tez raz się udaje a raz nie. Otóż trzeba zimne białka ubijać na sztywną
pianę i kiedy jest już mocno sztywna dodawać po trochu (nie od razu) cukier
puder - dużo. Pod koniec ubijania piana powinna być bardzo sztywna. Potem
nie piecze się tego w piekarniku tylko suszy w niskiej temp. ok 100 stopni.
Dlatego jak na cieście to jak jest już prawie upieczone. Ja znam taki
sposób, aczkolwiek raz mnie zawiódł.
Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-14 22:29:12

Temat: Re: beza...nie potrafi
Od: "Jolka" <j...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Do ubitych na sztywno białek dodawać cukier puder, po trochu. Ja dodaję
także odrobinę płaska łyżeczka na 8 białek) mąki ziemniaczanej oraz płaska
łyżeczkę proszku do pieczenia. No i suszę ze dwie godziny a czasami więcej w
temperaturze ok 100 stopni. Czasami troche sie przybrązowi na górze.
Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-15 04:22:10

Temat: Re: beza...nie potrafię
Od: "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora

dziękuję bardzo,

spróbuję zrobić tak jak podajecie, ja użyłam niestety zwykłego cukru... no i
wydawało mi się że godzina w piekarniku to zdecydowanie za dużo, bałam się o
ciasto. Nic na ten temat nie było w przepisie.

pozdrawiam i dzisiaj próbuję według waszych wskazówek.

Kalina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-15 19:47:33

Temat: Re: beza...nie potrafię
Od: "@nn" <jurek@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl> napisał w wiadomości
news:d8oaf2$vv$1@opal.futuro.pl...
> dziękuję bardzo,
>
> spróbuję zrobić tak jak podajecie, ja użyłam niestety zwykłego
> cukru... no i
> wydawało mi się że godzina w piekarniku to zdecydowanie za dużo,
> bałam się o
> ciasto. Nic na ten temat nie było w przepisie.
>
> pozdrawiam i dzisiaj próbuję według waszych wskazówek.
>
Nie popadaj w depresję, ja też używam cukru zwykłego i wychodzą....
Trzeba suszyć, suszyć, suszyć i jeszcze raz suszyć. A potem znowu
suszyć :)
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

comeback
Przepis na dobrą pizze (ciasto + reszta :))
jagniece szaszlyki (kofta) moja wersja
zostało mi dużo szynki po imprezie
obiad

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »