Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sok z malin sfermentowal :(

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sok z malin sfermentowal :(

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-12 08:10:04

Temat: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "Gosia" <a...@a...spamer.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mial byc sok bez gotowania...
Maliny przesypalam cukrem i postawilam zeby puscily sok, w tzw. miedzyczasie
dosypywalam cukru
Wg. planu mialo tak byc przez kilka dni a potem mialam przecedzic i do
butelek.
w pierwszy dzien bylo ok ale dzisiaj zaczela sie fermentacja.... pewnie za
malo cukru dalam...

I tu pytanie czy da sie to jakos uratowac?
Zatrzymac fermentacje dolewajac spirytusu, cukru..?
Jezeli nie bedzie z tego soku to moze jakas nalewka albo wino?
Wprawdzie tego niewiele 2 sloiki litrowe ale szkoda wyrzucic....

szukalam w googlach ale rezultat byl malo przydatny...
--

pozdrawiam
Małgorzata Kowal

____________________
www.KREATOR.net.pl
nowa wizja płyt CD i DVD





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-12 08:30:17

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia" <a...@a...spamer.pl> wrote in message
news:ee5q4a$bls$1@news.onet.pl...
> Witam
> Mial byc sok bez gotowania...
> Maliny przesypalam cukrem i postawilam zeby puscily sok, w tzw.
> miedzyczasie
> dosypywalam cukru
> Wg. planu mialo tak byc przez kilka dni a potem mialam przecedzic i do
> butelek.
> w pierwszy dzien bylo ok ale dzisiaj zaczela sie fermentacja.... pewnie za
> malo cukru dalam...
>
> I tu pytanie czy da sie to jakos uratowac?
> Zatrzymac fermentacje dolewajac spirytusu, cukru..?
> Jezeli nie bedzie z tego soku to moze jakas nalewka albo wino?
> Wprawdzie tego niewiele 2 sloiki litrowe ale szkoda wyrzucic....

Jeżeli dopiero jest początek fermentacji, a samk i zaopch dobry wystarczy
zagotować. Jezeli wiecej a robisz wino z innych - zagotować i dolać do
fermentora. Bo nie wiadomo, jakie czynniki fermentację wywołały.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-12 10:54:30

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> nie wiadomo, jakie czynniki fermentację wywołały.
Ha ha - drożdże, drożdże i tylko drożdże :-)))
Bardzo sympatyczne istotki w końcu :-)
Zeżarły cukier, więc wystarczy dosłodzić i zagotować, sok będzie
gotowany i już.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-12 11:00:24

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1158058470.647952.137280@e3g2000cwe.googlegroup
s.com...

Panslavista napisał(a):
> nie wiadomo, jakie czynniki fermentację wywołały.
Ha ha - drożdże, drożdże i tylko drożdże :-)))
Bardzo sympatyczne istotki w końcu :-)
Zeżarły cukier, więc wystarczy dosłodzić i zagotować, sok będzie
gotowany i już.

Bakterie też potrafią.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-12 11:06:19

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gosia" <a...@a...spamer.pl> napisał w wiadomości
news:ee5q4a$bls$1@news.onet.pl...

> Zatrzymac fermentacje dolewajac spirytusu, cukru..?

Wstaw na wino. Potem leżakuj je przez dwa lata, a potem... niebo w gębie.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-12 13:25:06

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "blablalba" <b...@b...bl> szukaj wiadomości tego autora

> I tu pytanie czy da sie to jakos uratowac?
> Zatrzymac fermentacje dolewajac spirytusu, cukru..?
> Jezeli nie bedzie z tego soku to moze jakas nalewka albo wino?

dobry jest taki troszke przefermentowany soczek ;) w sumie to szukałbym przepisu jak
zrobic taki żeby właśnie był posmak fermentacji, bo moja babcia kiedys taki robiła
;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-12 18:59:44

Temat: Re: Sok z malin sfermentowal :(
Od: "Margola" <malgos@spamowi_mowimy_won.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ee642p$isl$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Gosia" <a...@a...spamer.pl> napisał w wiadomości
> news:ee5q4a$bls$1@news.onet.pl...
>
> > Zatrzymac fermentacje dolewajac spirytusu, cukru..?
>
> Wstaw na wino. Potem leżakuj je przez dwa lata, a potem... niebo w gębie.

Mnie właśnie bulka w gąsiorku taki przefermentowany sok. Troche doprawiłam
drożdżami i cukrem... blurp.... blurp....

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

CIASTO NA PIZZE...
Ciasto do pizzy - co jest nie tak?
coś na wieczór z dziewczyną nietrudnego
papryka w zalewie jakiejs??
Kalendarz robienia przetworow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »