Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Słowacka kiełbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Słowacka kiełbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-05 23:01:46

Temat: Słowacka kiełbasa
Od: "Maciej Muran" <n...@n...spam> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
papryki.
Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
faktycznie przypomina metkę.
Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
(Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
przestaje mi się to podobać.

Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
najlepiej paprykową ostrość?

Podpowiedzcie coś, proszę :)

--
Maciek.


--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-06 02:49:14

Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maciej Muran" <n...@n...spam> wrote in message
news:45ec94ce$0$16299$88260bb3@free.teranews.com...
> Witam,
> kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
> papryki.
> Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
> Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
> faktycznie przypomina metkę.
> Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
> krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
> Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
> (Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
> przestaje mi się to podobać.
>
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
> I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
> ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
> najlepiej paprykową ostrość?
>
> Podpowiedzcie coś, proszę :)
>
> --
> Maciek.

Przepijać czerwonym winem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-06 08:10:30

Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: "czeremcha" <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Muran <n...@n...spam> napisał(a):

> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?

Zapiekankę z ziemniakami, cebulą, gotowanymi jajkami i czym tam jeszcze kto
lubi?

Albo dodawać do zup - idealna byłaby ziemniaczana, albo do grochówki, albo
fasolowej.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-06 09:02:14

Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha" <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:esj7ll$fog$1@inews.gazeta.pl...
> Maciej Muran <n...@n...spam> napisał(a):
>
> > Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
>
> Zapiekankę z ziemniakami, cebulą, gotowanymi jajkami i czym tam jeszcze
kto
> lubi?
>
> Albo dodawać do zup - idealna byłaby ziemniaczana, albo do grochówki, albo
> fasolowej.
>
> Ania

Witaj Aniu!

Prosi się przypomnieć - leczo, nawet z dyni - jest fantastyczne...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-06 10:12:17

Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Muran wrote:
(...)
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
> I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy ona
> tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić najlepiej
> paprykową ostrość?

Najprościej - jajecznicę na kiełbasie, oczywiście już bez żadnych
przypraw.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-06 18:27:59

Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: Magdalena Fabrykowska-Młotek <m...@n...sgh.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

A może użyć zamiast chorizo w daniach hiszpańskich?

--

Magdalena Fabrykowska Młotek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile to jest 10g grzybów?
Szygkowary Tefala
Szybkowary tefala.
Google prepares for China Flu
?Donde esta?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »