« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-05 23:01:46
Temat: Słowacka kiełbasaWitam,
kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
papryki.
Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
faktycznie przypomina metkę.
Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
(Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
przestaje mi się to podobać.
Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
najlepiej paprykową ostrość?
Podpowiedzcie coś, proszę :)
--
Maciek.
--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-06 02:49:14
Temat: Re: Słowacka kiełbasa
"Maciej Muran" <n...@n...spam> wrote in message
news:45ec94ce$0$16299$88260bb3@free.teranews.com...
> Witam,
> kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
> papryki.
> Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
> Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
> faktycznie przypomina metkę.
> Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
> krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
> Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
> (Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
> przestaje mi się to podobać.
>
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
> I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
> ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
> najlepiej paprykową ostrość?
>
> Podpowiedzcie coś, proszę :)
>
> --
> Maciek.
Przepijać czerwonym winem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-06 08:10:30
Temat: Re: Słowacka kiełbasaMaciej Muran <n...@n...spam> napisał(a):
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
Zapiekankę z ziemniakami, cebulą, gotowanymi jajkami i czym tam jeszcze kto
lubi?
Albo dodawać do zup - idealna byłaby ziemniaczana, albo do grochówki, albo
fasolowej.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-06 09:02:14
Temat: Re: Słowacka kiełbasa
"czeremcha" <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:esj7ll$fog$1@inews.gazeta.pl...
> Maciej Muran <n...@n...spam> napisał(a):
>
> > Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
>
> Zapiekankę z ziemniakami, cebulą, gotowanymi jajkami i czym tam jeszcze
kto
> lubi?
>
> Albo dodawać do zup - idealna byłaby ziemniaczana, albo do grochówki, albo
> fasolowej.
>
> Ania
Witaj Aniu!
Prosi się przypomnieć - leczo, nawet z dyni - jest fantastyczne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-06 10:12:17
Temat: Re: Słowacka kiełbasaMaciej Muran wrote:
(...)
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
> I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy ona
> tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić najlepiej
> paprykową ostrość?
Najprościej - jajecznicę na kiełbasie, oczywiście już bez żadnych
przypraw.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-06 18:27:59
Temat: Re: Słowacka kiełbasaA może użyć zamiast chorizo w daniach hiszpańskich?
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |