« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-22 17:25:05
Temat: Re: Camembert i Brie...Oba sery sa serami plesniowymi, ale w smaku jak i wygladzie rozne.
Smak "Camembert" jest podobny do smaku surowych pieczarek i jest maly,
srednica okolo 10cm. Stopien dojrzenia moze sie roznic: od kompletnie
stalego do polplynnego.
Plesn na powiezchni powinna byc sniezno biala, jesli zaczyna zmieniac
kolor to znaczy, ze serek zaczyna sie starzec az do momentu kiedy zaczyna
zalatywac amoniakiem i wtedy jest do .......
Pakowanie Camembert jest tak zrobione, ze mozesz odwrocic do gory dnem
otworzyc pudeleczko nacisnac palcem, sprawdzajac stopien dojrzenia a
nastepnie uchylic papierowe opakowane i zobaczyc kolor plesni. Podobni
ma sie z Brie z tymi wyjatkami, ze srednica jest o wiele wieksza 20 cm i
lepiej, no i smak jest nieco inny. Jesli serek jest nie dojrzaly mozna go
dojrzec w lodowce w temperature +4 stopnie. Brie bardzo dobrze smakuje
lekko osolony i opieprzony.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |