Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Camembert i Brie...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Camembert i Brie...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 1999-12-22 17:25:05

Temat: Re: Camembert i Brie...
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Oba sery sa serami plesniowymi, ale w smaku jak i wygladzie rozne.
Smak "Camembert" jest podobny do smaku surowych pieczarek i jest maly,
srednica okolo 10cm. Stopien dojrzenia moze sie roznic: od kompletnie
stalego do polplynnego.
Plesn na powiezchni powinna byc sniezno biala, jesli zaczyna zmieniac
kolor to znaczy, ze serek zaczyna sie starzec az do momentu kiedy zaczyna
zalatywac amoniakiem i wtedy jest do .......
Pakowanie Camembert jest tak zrobione, ze mozesz odwrocic do gory dnem
otworzyc pudeleczko nacisnac palcem, sprawdzajac stopien dojrzenia a
nastepnie uchylic papierowe opakowane i zobaczyc kolor plesni. Podobni
ma sie z Brie z tymi wyjatkami, ze srednica jest o wiele wieksza 20 cm i
lepiej, no i smak jest nieco inny. Jesli serek jest nie dojrzaly mozna go
dojrzec w lodowce w temperature +4 stopnie. Brie bardzo dobrze smakuje
lekko osolony i opieprzony.

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

LOSOS
Serki...
Re: Camembert i Brie...
Re: Przepis na zaziki.
Odp: Gliniane naczynia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »