Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ratunku - bigos - za ostry

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ratunku - bigos - za ostry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-31 12:19:06

Temat: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

No wlasnie.

Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
- ok 10 ziarenek pieprzu
- 1 wegierska papryczke suszona
- ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch

No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.

Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
ostre skladniki (poza pieprzem).

Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
- 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
- pol kilo wedzonych zeberek
- 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
- kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat ;-)
- kilka jablek
- sporo suszonych sliwek
- ziele angielskie, listek laurowy, tymianek, 3 zabki czosnku
- szklanka wina czerwonego
- pol sznurka grzybkow szuszonych

Szkoda byloby to zmarnowac - RATUUUUUUNKU ;-)

A tak w ogole to pozdrawiam wszystkich grupowiczow, lista jest nieustajacym
natchnieniem jak czasem mam ochote cos upichcic.

I do Siego Roku !

MiG

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-31 13:21:04

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 31 décembre 2004 ŕ 13:19:06, vous écriviez :

> No wlasnie.

> Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> - ok 10 ziarenek pieprzu
> - 1 wegierska papryczke suszona
> - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch

> No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
> Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.

> Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
> wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
> ostre skladniki (poza pieprzem).

Poza zwiekszeniem ilosci kapusty (i innych skladnikow), nie widze
ratunku. Produkty mleczne (mleko, smietana) zlagadzaja ostry smak, ale
jak tu smietany do bigosu dolac ?

Dorzuc wiec kapusty, i nie dodawaj juz zadnego slonego elementu. Sol
podkresla ostry smak.


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-31 15:12:02

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "juras" <j...@w...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl...
> No wlasnie.
> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat
;-)
> - kilka jablek

Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
juras



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-31 15:38:58

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Krzysiek.B" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No wlasnie.
>
> Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> - ok 10 ziarenek pieprzu
> - 1 wegierska papryczke suszona
> - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
>
> No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
> Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
>
> Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
> wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
> ostre skladniki (poza pieprzem).
>
> Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
> - 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
> - pol kilo wedzonych zeberek
> - 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat ;-)


To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.
2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.
Papryka !!! toż to nie gulasz.
A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej kiszona
sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
troche przesłodzi to może pomomoże.
A cha wyjmij pozostały pieprz bo i tak powinieneś to przegotować jeszcze ze dwa
dni.

Pozdrufka. Krzysiek.b


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-31 21:00:59

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "egol" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dodaj powidel sliwkowych lub dzemu sliwkowego domowego sloik i bedzie OK.
Użytkownik "Krzysiek.B" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:4f10.00000ed9.41d57291@newsgate.onet.pl...
> > No wlasnie.
> >
> > Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> > - ok 10 ziarenek pieprzu
> > - 1 wegierska papryczke suszona
> > - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
> >
> > No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy
tolerancji.
> > Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
> >
> > Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze
zagotowalem
> > wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz
wszystkie
> > ostre skladniki (poza pieprzem).
> >
> > Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
> > - 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
> > - pol kilo wedzonych zeberek
> > - 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
> > - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
lat ;-)
>
>
> To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.
> 2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.
> Papryka !!! toż to nie gulasz.
> A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej
kiszona
> sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
> troche przesłodzi to może pomomoże.
> A cha wyjmij pozostały pieprz bo i tak powinieneś to przegotować jeszcze
ze dwa
> dni.
>
> Pozdrufka. Krzysiek.b
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-01 12:08:06

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Monika Wandzel" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
>wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl.. .
>> No wlasnie.
>> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat
>;-)
>> - kilka jablek
>
>Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
>juras
>
>=============
a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.

Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-01 12:38:45

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Michal Grzemowski" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krzysiek.B <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.

A jaki jest wlasciwie przepis podstawowy? Bo ja znalazlem w sieci tyle
wariantow ile przepisow...

> 2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.

???

> Papryka !!! toż to nie gulasz.

No niby racja. Ale ja zawsze lubilem bigis na ostro, tyle ze tym razem
przesadzilem ;-)

> A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej kiszona
> sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
> troche przesłodzi to może pomomoże.

Dodalem kilo kiszonej, ale wyplukanej kapusty i bylo juz bardziej jadalne. Jak
dla mnie bomba, ale co wrazliwsi goscie mieli lzy w oczach...

Dzieki za wszystkie rady. Teraz musze tylko odkuc ta warstwe spalenizny z dna
garnka 8->

MiG

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-01 15:59:46

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Wandzel" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:05010113080680@polnews.pl...
> >
> >Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
> >wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl.. .
> >> No wlasnie.
> >> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
lat
> >;-)
> >> - kilka jablek
> >
> >Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
> >juras
> >
> >=============
> a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.
>
> Monika
> --
> ============= P o l N E W S ==============
Papryczki???? o:
Pozdrawiam Noworocznie - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-01 18:51:58

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Monika Wandzel" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> >> No wlasnie.
>> >> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
>lat
>> >;-)
>> >> - kilka jablek
>> >
>> >Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
>> >juras
>> >
>> >=============
>> a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.
>>
>> Monika
>> --
>> ============= P o l N E W S ==============
>Papryczki???? o:
>Pozdrawiam Noworocznie - Agnieszka
>
>==============
pomidory

Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-01 21:40:54

Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 31 décembre 2004 ŕ 16:38:58, vous écriviez :


> Papryka !!! toż to nie gulasz.

Nie bylo papryki tylko byly ostre papryczki. Coz w tym szokujacego ?
Smak ostry jest jednym z postawowych smakow, osobiscie dodaje ostrych
papryczek (lub raczej ich wyciagu) do fasolki po bretonsku. Gdzie jest
problem ?


Ewcia
Happy New Year 2005



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moja pseudoindyjska potrawa
Życzę Wam :-)))
suszarka
sok z żurawin
Re: Evil Pornstar with the worlds longest bush - NIE KLIKAJCIE NA LINK !!!!!!!!!!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »