« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-31 12:19:06
Temat: Ratunku - bigos - za ostryNo wlasnie.
Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
- ok 10 ziarenek pieprzu
- 1 wegierska papryczke suszona
- ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
ostre skladniki (poza pieprzem).
Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
- 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
- pol kilo wedzonych zeberek
- 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
- kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat ;-)
- kilka jablek
- sporo suszonych sliwek
- ziele angielskie, listek laurowy, tymianek, 3 zabki czosnku
- szklanka wina czerwonego
- pol sznurka grzybkow szuszonych
Szkoda byloby to zmarnowac - RATUUUUUUNKU ;-)
A tak w ogole to pozdrawiam wszystkich grupowiczow, lista jest nieustajacym
natchnieniem jak czasem mam ochote cos upichcic.
I do Siego Roku !
MiG
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-31 13:21:04
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Le vendredi 31 décembre 2004 ŕ 13:19:06, vous écriviez :
> No wlasnie.
> Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> - ok 10 ziarenek pieprzu
> - 1 wegierska papryczke suszona
> - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
> No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
> Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
> Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
> wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
> ostre skladniki (poza pieprzem).
Poza zwiekszeniem ilosci kapusty (i innych skladnikow), nie widze
ratunku. Produkty mleczne (mleko, smietana) zlagadzaja ostry smak, ale
jak tu smietany do bigosu dolac ?
Dorzuc wiec kapusty, i nie dodawaj juz zadnego slonego elementu. Sol
podkresla ostry smak.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-31 15:12:02
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl...
> No wlasnie.
> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat
;-)
> - kilka jablek
Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-31 15:38:58
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry> No wlasnie.
>
> Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> - ok 10 ziarenek pieprzu
> - 1 wegierska papryczke suszona
> - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
>
> No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy tolerancji.
> Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
>
> Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze zagotowalem
> wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz wszystkie
> ostre skladniki (poza pieprzem).
>
> Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
> - 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
> - pol kilo wedzonych zeberek
> - 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat ;-)
To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.
2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.
Papryka !!! toż to nie gulasz.
A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej kiszona
sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
troche przesłodzi to może pomomoże.
A cha wyjmij pozostały pieprz bo i tak powinieneś to przegotować jeszcze ze dwa
dni.
Pozdrufka. Krzysiek.b
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-31 21:00:59
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostryDodaj powidel sliwkowych lub dzemu sliwkowego domowego sloik i bedzie OK.
Użytkownik "Krzysiek.B" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:4f10.00000ed9.41d57291@newsgate.onet.pl...
> > No wlasnie.
> >
> > Do prawie pelnego 10 litrowego gara bigosu wrzucilem m.in:
> > - ok 10 ziarenek pieprzu
> > - 1 wegierska papryczke suszona
> > - ok 10 malutkich suszonych papryczek przywiezionych onegdaj z Wloch
> >
> > No i jest OSSSSTRE. Ja lubie ostre i dla mnie jest na granicy
tolerancji.
> > Obawiam sie, ze goscie moga miec inne zdanie.
> >
> > Czy jest jakas szansa na zlagodzenie tego "bigosu"? Dodam, ze
zagotowalem
> > wszystko pierwszy raz wczoraj wieczorem a dzis rano usunalem juz
wszystkie
> > ostre skladniki (poza pieprzem).
> >
> > Poza tym ze ostry to wyszedl przedni. Reszta skladnikow:
> > - 2/3kiszonej, 1/3 surowej kapusty
> > - pol kilo wedzonych zeberek
> > - 3 rozne kielbasy (w tym z dzika)
> > - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
lat ;-)
>
>
> To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.
> 2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.
> Papryka !!! toż to nie gulasz.
> A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej
kiszona
> sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
> troche przesłodzi to może pomomoże.
> A cha wyjmij pozostały pieprz bo i tak powinieneś to przegotować jeszcze
ze dwa
> dni.
>
> Pozdrufka. Krzysiek.b
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-01 12:08:06
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry>
>Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
>wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl.. .
>> No wlasnie.
>> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2 lat
>;-)
>> - kilka jablek
>
>Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
>juras
>
>=============
a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-01 12:38:45
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostryKrzysiek.B <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> To kara za nie trrzymanie sie przepisu podstawowego.
A jaki jest wlasciwie przepis podstawowy? Bo ja znalazlem w sieci tyle
wariantow ile przepisow...
> 2 letnie pomidory - chcesz otruć gości.
???
> Papryka !!! toż to nie gulasz.
No niby racja. Ale ja zawsze lubilem bigis na ostro, tyle ze tym razem
przesadzilem ;-)
> A tak bez uszczypliwości ,małe szanse ,ale dodaj kapusty,ale białej kiszona
> sama w sobie jest ostra i troche rodzynek,jak sie to co nazywasz bigosem:)
> troche przesłodzi to może pomomoże.
Dodalem kilo kiszonej, ale wyplukanej kapusty i bylo juz bardziej jadalne. Jak
dla mnie bomba, ale co wrazliwsi goscie mieli lzy w oczach...
Dzieki za wszystkie rady. Teraz musze tylko odkuc ta warstwe spalenizny z dna
garnka 8->
MiG
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-01 15:59:46
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Użytkownik "Monika Wandzel" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:05010113080680@polnews.pl...
> >
> >Użytkownik "Michal Grzemowski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
> >wiadomości news:cr3g3q$aum$1@inews.gazeta.pl.. .
> >> No wlasnie.
> >> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
lat
> >;-)
> >> - kilka jablek
> >
> >Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
> >juras
> >
> >=============
> a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.
>
> Monika
> --
> ============= P o l N E W S ==============
Papryczki???? o:
Pozdrawiam Noworocznie - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-01 18:51:58
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
>> >> No wlasnie.
>> >> - kilka pomidorow + opakowanie suszonych wloskich pomidorow sprzed 2
>lat
>> >;-)
>> >> - kilka jablek
>> >
>> >Pomidory do bigosu, rzecz gustu.Nie polecam ,tak samo papryczki.
>> >juras
>> >
>> >=============
>> a czemu? Nella Rubinstein poleca - razem z jablkami i pieczona cebula.
>>
>> Monika
>> --
>> ============= P o l N E W S ==============
>Papryczki???? o:
>Pozdrawiam Noworocznie - Agnieszka
>
>==============
pomidory
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-01 21:40:54
Temat: Re: Ratunku - bigos - za ostry
Le vendredi 31 décembre 2004 ŕ 16:38:58, vous écriviez :
> Papryka !!! toż to nie gulasz.
Nie bylo papryki tylko byly ostre papryczki. Coz w tym szokujacego ?
Smak ostry jest jednym z postawowych smakow, osobiscie dodaje ostrych
papryczek (lub raczej ich wyciagu) do fasolki po bretonsku. Gdzie jest
problem ?
Ewcia
Happy New Year 2005
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |