X-Received: by 2002:a17:902:7c8a:b0:1b8:246f:de22 with SMTP id
y10-20020a1709027c8a00b001b8246fde22mr3817014pll.8.1688714818755; Fri, 07
Jul 2023 00:26:58 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a17:902:7c8a:b0:1b8:246f:de22 with SMTP id
y10-20020a1709027c8a00b001b8246fde22mr3817014pll.8.1688714818755; Fri, 07
Jul 2023 00:26:58 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 7 Jul 2023 00:26:58 -0700 (PDT)
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=77.65.160.121;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 77.65.160.121
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <b...@g...com>
Subject: Orzechy, pestki, nasiona.
From: XL wiosenna <i...@g...pl>
Injection-Date: Fri, 07 Jul 2023 07:26:59 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3433
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383891
Ukryj nagłówki
Pseudozdrowotny obecny pęd imputowania ludziom jedzenia powyższych przeraża mnie.
Od lat rozsądnie unikam, bo mam bardzo duże zastrzeżenia do ,,orzechów, pestek,
nasion", powszechnie dziś wychwalanych i imputowanych jako jeden z najzdrowszych
składników diety.
Dlaczego jestem wobec nich krytyczna?
Z dwóch powodów:
1) obecnie sprzedawane ,,orzechy, pestki, nasiona" nie są tymi sprzed dziesiątek lat
- ich zmasowany+schemizowany sposób produkcji i zbyt długi proces dystrybucji to
istny łańcuch generujący trucizny: począwszy od powszechnej chemicznej ochrony
roślin, chemicznego łuszczenia, poddawania wyłuszczonego produktu antygrzybowej i
antybakteryjnej konserwacji SO2 i innymi szkodliwymi substancjami, aż do zbyt!!!
długiego przechowywania, dystrybucji i samego przebywania na półkach (światło,
ciepło!) sklepowych finalnie już powszechnie!!! zjełczałego produktu. Każde
opakowanie np. orzechów włoskich, które kupiłam w ostatnich 20 latach, zawierało
zjełczały produkt, więc obecnie unikam nawet ich. Ludzie już nie pamietają dobrego
smaku tych orzechów, więc te śmierdzące i kwaśne (zjełczałe kwasy tłuszczowe) kupują
bez zastrzeżeń. Z innymi nasionami nie jest lepiej. A przecież samo zjełczenie to
wcale nie koniec - takie nasiona np. umieszczone na powierzchni pieczywa i poddane
temperaturze bliskiej poziomu dymienia stają się supertrujące, z powodu procesów
zachodzących w wysokiej temperaturze w zjełczałym tłuszczu!
2) generalnie ,,orzechy, pestki i nasiona" spożywane przez ludzi do tego już od
wieków nienawykłych drażnią mechanicznie przewód pokarmowy, powodując w nim zalążki
stanów zapalnych.
Warto o tym wspominać i ostrzegać, bo dziś te sprawy tuszuje bezwzgledny marketing.
NIE POWINNO SIĘ dziś jeść tylu ,,orzechów, pestek, nasion", jak jest to imputowane
przez marketingowe ,,porady dietetyczne".
|