« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-12-23 05:53:56
Temat: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest taka
półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak długo i
w jakiej temperaturze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-12-23 10:24:02
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?Dnia Wed, 23 Dec 2009 06:53:56 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
> Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest taka
> półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
> czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak długo i
> w jakiej temperaturze?
Upiec w rękawie. Albo ugotować normalnie.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-12-23 10:53:28
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:w7pf1sedpiom$.kb2693kob4to$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 23 Dec 2009 06:53:56 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>
> > Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest
taka
> > półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
> > czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak
długo i
> > w jakiej temperaturze?
>
> Upiec w rękawie. Albo ugotować normalnie.
Uzyć do bigosu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-12-24 03:51:19
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-12-24 04:40:20
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?"Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
> 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
> dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na przekroju,
smak i zapach fantastyczny. Trwałe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-12-24 07:13:32
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> > Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
> > 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
> > dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> > dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
>
> Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
> tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
> plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na przekroju,
> smak i zapach fantastyczny. Trwałe.
>
>
Jak się robi tęcza po przekrojeniu to za dużo konserwantów.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-12-24 07:35:32
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
"kogutek" <k...@v...pl> wrote in message
news:4891.000000cc.4b33149c@newsgate.onet.pl...
> > "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> > news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> > > Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120
minut i
> > > 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :)
Wołowinę
> > > dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> > > dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
> >
> > Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
> > tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
> > plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na
przekroju,
> > smak i zapach fantastyczny. Trwałe.
> >
> >
> Jak się robi tęcza po przekrojeniu to za dużo konserwantów.
Widać masz większą ode mnie eksperiencję, za to ja sam robiłem te szynki i
po za solą, saletrą oraz zmielonymi przyprawami nie było żadnych innych
konserwantów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-12-25 05:51:15
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura trochę
za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi się
dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-12-25 18:32:33
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
> Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura trochę
> za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi się
> dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
Polecam to:
http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
:-)
Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
dziejowy, jak dla mnie ;-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-12-25 19:38:48
Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:m7clm7moycpq.1mv5fihrb8f0z.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>
> > Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura
trochę
> > za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi
się
> > dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
>
> Polecam to:
>
http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
> Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
> :-)
> Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
> dziejowy, jak dla mnie ;-)
> --
>
> Ikselka.
Czy nie lepsza maszynka do krojenia ręczna lub elektryczna. Nie podano jaką
średnicę można objąć (rozwarcie)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |