Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-12-23 05:53:56

Temat: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
Od: Mateusz Piąty <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest taka
półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak długo i
w jakiej temperaturze?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-12-23 10:24:02

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 23 Dec 2009 06:53:56 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):

> Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest taka
> półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
> czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak długo i
> w jakiej temperaturze?

Upiec w rękawie. Albo ugotować normalnie.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-12-23 10:53:28

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:w7pf1sedpiom$.kb2693kob4to$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 23 Dec 2009 06:53:56 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>
> > Jest wołowina po wędzeniu ale chyba za króko wędzona bo w środku jest
taka
> > półsurowa. Jak najlepiej doprowadzić ją do "jadalności"? Jakoś zaparzyć,
> > czy możze w piekarniku w worku foliowym potrzymać? Jeśli tak to jak
długo i
> > w jakiej temperaturze?
>
> Upiec w rękawie. Albo ugotować normalnie.

Uzyć do bigosu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-12-24 03:51:19

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
Od: Mateusz Piąty <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-12-24 04:40:20

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzone mięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
> 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
> dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.

Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na przekroju,
smak i zapach fantastyczny. Trwałe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-12-24 07:13:32

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "kogutek" <k...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> > Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120 minut i
> > 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :) Wołowinę
> > dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> > dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
>
> Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
> tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
> plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na przekroju,
> smak i zapach fantastyczny. Trwałe.
>
>
Jak się robi tęcza po przekrojeniu to za dużo konserwantów.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-12-24 07:35:32

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"kogutek" <k...@v...pl> wrote in message
news:4891.000000cc.4b33149c@newsgate.onet.pl...
> > "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> > news:11bvek2f4eocm.af6ysfcrtf09.dlg@40tude.net...
> > > Dzieki wam za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radzi Iksełka. Na 120
minut i
> > > 120 stopni w rękawie. Mięsko pyszne i do tego trochę sosu mam :)
Wołowinę
> > > dałem do wędzenia pierwszy raz więc nie wiem jak powinna smakmować po
> > > dobrym wędzeniu. Teraz jest O.K.
> >
> > Szynki wołowe, peklowane na sucho i wędzone w zimnym dymie przez dwa
> > tygodnie po dwie godziny - jedna rano, druga wieczorem, pokrojone w
> > plasterki wyglądają pięknie, mięso ciemno-czerwone opalizujące na
przekroju,
> > smak i zapach fantastyczny. Trwałe.
> >
> >
> Jak się robi tęcza po przekrojeniu to za dużo konserwantów.

Widać masz większą ode mnie eksperiencję, za to ja sam robiłem te szynki i
po za solą, saletrą oraz zmielonymi przyprawami nie było żadnych innych
konserwantów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-12-25 05:51:15

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: Mateusz Piąty <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura trochę
za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi się
dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-12-25 18:32:33

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):

> Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura trochę
> za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi się
> dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.

Polecam to:
http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
:-)
Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
dziejowy, jak dla mnie ;-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-12-25 19:38:48

Temat: Re: Jak "naprawić" niedowędzonemięsko?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:m7clm7moycpq.1mv5fihrb8f0z.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 25 Dec 2009 06:51:15 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):
>
> > Okazało się, że 120 minut to było może za długo i może temperatura
trochę
> > za duża. Mięsko jest bardzo smaczne ale straciło trochę miękkości. Kroi
się
> > dobrze ale bardzo ostrym nożem i trudno ukroić cienki pasterek.
>
> Polecam to:
>
http://www.decorata.pl/catalog/product_info.php?manu
facturers_id=1&products_id=565&osCsid=f42362789efb7e
64fb7d21114512f9b7
> Mam, korzystam zawsze, nie umiem już bez tego ustrojstwa!
> :-)
> Swietne do krojenia gorącej pieczeni i mięs na zimno, po prostu wynalazek
> dziejowy, jak dla mnie ;-)
> --
>
> Ikselka.

Czy nie lepsza maszynka do krojenia ręczna lub elektryczna. Nie podano jaką
średnicę można objąć (rozwarcie)...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sernik Misiczki
wedzenie sera
Vin de Savoi, Vin du Jura, Crepy - gdzie kupic w Warszawie.
Zupa rybna
Pierogi z kapustą i grzybami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »