Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bakłażan vs. cukinia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bakłażan vs. cukinia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-16 09:17:58

Temat: Bakłażan vs. cukinia
Od: Krystyna Chodorowska <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie.

Jest sobie przepis na bakłażany po sycylijsku:

2 bakłażany, 2 cebule, 2 pomidory, 2 strąki papryki, 2 ząbki czosnku, 2
łyżki oliwy, sól pieprz

Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1, 5 cm, włożyć do
zeszklonej po oliwie posiekanej cebuli. Nastepnie dodać tak samo
pokrojony pomidor, wypestkowany i pocięty na paski strąk papryki i
rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, wlać 1/2 szklanki
wody, dusić do miękkości.

Teraz pytanie: czy można Waszym zdaniem zastąpić tu bakłażan cukinią
(akurat cukinię mam), a jeżeli nie, to czy można go jakoś uczynić
bardziej zucchetti-friendly?

pozdrawiam
K.
--
Bookworms will rule the world
(after we finish the background reading).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-16 09:33:54

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2006-10-16 11:17:58 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Krystyna Chodorowska* skreślił te oto słowa:


> Teraz pytanie: czy można Waszym zdaniem zastąpić tu bakłażan cukinią
> (akurat cukinię mam), a jeżeli nie, to czy można go jakoś uczynić
> bardziej zucchetti-friendly?

Mozna.
Zaryzykowac można nawet stwierdzenie, ze z cukinia będzie to miało więcej
smaku.
Tyle, ze jesli cukinia ma ponad 20 cm to raczej ją wypestkowac, co by za
duzo wody nie puściła. A i samej wody na poczatek mozna mniej wlać, bo
bakłażan suchy jest, a cukinia nie.

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-16 09:35:34

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Handzlik <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Krystyna Chodorowska wrote:

>
> Teraz pytanie: czy można Waszym zdaniem zastąpić tu bakłażan cukinią
> (akurat cukinię mam), a jeżeli nie, to czy można go jakoś uczynić
> bardziej zucchetti-friendly?

Pewnie ze mozna zastapic jedno drugim. Tak samo jak do sernika zamiast sera
dodac maku, albo zrobic pieczen wolowa z wieprzowiny.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-16 09:49:36

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Krystyna Chodorowska <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Looking for my answer, Handzlik? Here it be:

> albo zrobic pieczen wolowa z wieprzowiny.

A to robiłam wielokrotnie. Mówisz, że tez dobre wyjdzie? :)

pozdrawiam
K.
--
Bookworms will rule the world
(after we finish the background reading).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-16 10:38:04

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Handzlik <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Krystyna Chodorowska wrote:

> Looking for my answer, Handzlik? Here it be:
>
> > albo zrobic pieczen wolowa z wieprzowiny.
>
> A to robiłam wielokrotnie. Mówisz, że tez dobre wyjdzie? :)

Klamczucha. Jak robilas wielokrotnie to wiesz.
A czy dobre wyjdzie? Jak jestes mila i towarzyska i mozna z Toba latwo
nawiazac rozmowe to zjem wszystko :-).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-16 11:15:22

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: "Bunny" <m...@U...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chodorowska" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:egvihf$794$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie.
>
> Jest sobie przepis na bakłażany po sycylijsku:
>
> 2 bakłażany, 2 cebule, 2 pomidory, 2 strąki papryki, 2 ząbki czosnku, 2
> łyżki oliwy, sól pieprz
>
> Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1, 5 cm, włożyć do
> zeszklonej po oliwie posiekanej cebuli. Nastepnie dodać tak samo pokrojony
> pomidor, wypestkowany i pocięty na paski strąk papryki i rozgnieciony
> ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, wlać 1/2 szklanki wody, dusić do
> miękkości.
>



A ja am pytanie troche z innej beczki: z czym to jeść?

--
Bunny
www.arek.cba.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-10-16 11:25:09

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2006-10-16 13:15:22 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Bunny* skreślił te oto słowa:


> A ja am pytanie troche z innej beczki: z czym to jeść?

ze swieża bagietką
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-10-16 14:10:11

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: Krystyna Chodorowska <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Looking for my answer, Lia? Here it be:

>>A ja am pytanie troche z innej beczki: z czym to jeść?
> ze swieża bagietką

Ja pewnie z pieczywem, chociaz myślę, że nie od rzeczy byłby też ryż.

Dziękuję za wsparcie (dla pomysłu :)

pozdrawiam
K.
--
Bookworms will rule the world
(after we finish the background reading).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-10-16 14:43:32

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chodorowska napisał(a) 16/10/2006 16:10:

> Looking for my answer, Lia? Here it be:
>
>>> A ja am pytanie troche z innej beczki: z czym to jeść?
>> ze swieża bagietką
>
> Ja pewnie z pieczywem, chociaz myślę, że nie od rzeczy byłby też ryż.

Ja polecam takie potrawy z ryżem, byle dobrym - lubię np. z jaśminowym.



--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-10-18 09:12:54

Temat: Re: Bakłażan vs. cukinia
Od: "Ola" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

jasne że można możesz wszystko co chcesz byleby tobie smakowalo

Użytkownik "Krystyna Chodorowska" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:egvihf$794$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie.
>
> Jest sobie przepis na bakłażany po sycylijsku:
>
> 2 bakłażany, 2 cebule, 2 pomidory, 2 strąki papryki, 2 ząbki czosnku, 2
> łyżki oliwy, sól pieprz
>
> Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości 1, 5 cm, włożyć do
> zeszklonej po oliwie posiekanej cebuli. Nastepnie dodać tak samo
> pokrojony pomidor, wypestkowany i pocięty na paski strąk papryki i
> rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, wlać 1/2 szklanki
> wody, dusić do miękkości.
>
> Teraz pytanie: czy można Waszym zdaniem zastąpić tu bakłażan cukinią
> (akurat cukinię mam), a jeżeli nie, to czy można go jakoś uczynić
> bardziej zucchetti-friendly?
>
> pozdrawiam
> K.
> --
> Bookworms will rule the world
> (after we finish the background reading).
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT - do nauczyciela informatyki
golonka
ciekawe przepisy!!!!!!!!!!!prosz e
Fajny przepis na rodzinną kolacyjkę pilnie poszukiwany ;)
sernik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »